Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Βία και εκφοβισμός στο σχολείο


Στα πλαίσα της πανελλήνιας ημέρας για τη βία στο σχολείο, πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις πρόκειται να γίνουν σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και σίγουρα χρειάζεται την κινητοποίηση όλων μας.

Ανθρώπινα Δικαιώματα

 Ενας τρόπος προσέγγισης του θέματος είναι μέσω της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της εισαγωγής της στο σημείο όπου αναγράφονται οι αιτίες της δημιουργίας της:

"... η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου."

Ενα δεύτερο χρήσιμο απόσπασμα είναι τα ακόλουθα λόγια της Ελεανορ Ρούσβελτ με τίτλο :

Από πού Αρχίζουν, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

«Από μικρά μέρη, στο εσωτερικό της χώρας– τόσο κοντά και τόσο μικρά που δενφαίνονται σε κανένα χάρτη του κόσμου. Ωστόσο, είναι ο κόσµος του κάθε ατόµου· η γειτονιά που µένει· το σχολείο ή η σχολή που πηγαίνει, το εργοστάσιο, η φάρµα ή το γραφείο στο οποίο εργάζεται. Αυτά είναι τα μέρη όπου κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί αναζητά ισότητα απέναντι στο νόμο, ίσες ευκαιρίες και ίση αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις. Αν αυτά τα δικαιώματα έχουν μικρή σημασία εκεί, τότε έχουν μικρή σημασία και οπουδήποτε αλλού. Χωρίς μια συντονισμένη δράση των πολιτών για να υποστηρίξει τα δικαιώματα στο εσωτερικό, είναι μάταιο να προσπαθούμε για την πρόοδό τους στον ευρύτερο κόσμο"

-Ελέανορ Ρούσβελτ, σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ, Πρόεδρος της Επιτροπής.του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συνέταξε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1948.

Ενα ιδιαίτερα βοηθητικό εργαλείο είναι το παρακάτω βίντεο που παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύντομη Ιστορία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων





Ενωμένοι

Πώς όμωςθα μπορούσε κάποιος να αντιμετωπίσει την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό γενικότερα; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Μια πολύ ωραία προσέγγιση, στην οποία οι μαθητές ανταποκρίνονται πολύ θετικά και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική αφορμή για πολύ παραγωγικές και ουσιαστικές συζητήσεις ακολουθείται στο παρακάτω πολυβραβευμένο μουσικό βίντεο με τίτλο " Ενωμένοι" στο οποίο παρουσιάζεται μια πράξη εκβοβισμού παιδιού και η αντιμετώπισή της.




Ηθικές Αξίες - Χρυσοί κανόνες


Τέλος πέρα από την προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα του εκφοβισμού και της βίας υπάρχει και η προσέγγιση των αξιών - της ορθής συμπεριφοράς με βάση την κοινή λογική. Υπάρχουν οι χρυσοί κανόνες που υιοθέτησαν σε διάφορες περιόδους της ιστορίας οι μεγάλοι πολιτισμοί.

"Προσπάθησε να μην κάνεις στους άλλους ό,τι δε θα σου άρεσε να σου κάνουν εκείνοι."



Αλλά και το αντίστροφό του.

"Προσπάθησε να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται εκείνοι."


Ελπίζω πως τα παραπάνω μπορούν να φανούν χρήσιμα στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών για το θέμα του εκβοβισμού και της βίας στις ανθρώπινες σχέσεις.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου