Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και τα ρομπότ της αρχαιότητας

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Πρώτο Μέρος Δεύτερο Μέρος

H εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα - Θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού

H εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα

Η Ελλάδα υπήρξε ένας από τους εκπαιδευτές του κόσμου, με τρόπο που ακόμη και ο Περικλής δεν τόλμησε να φανταστεί. Τα διανοητικά, αισθητικά και πολιτικά επιτεύγματα της κλασικής Ελλάδας μαγεύουν εδώ και αιώνες τους μελετητές του δυτικού πολιτισμού. Η ήδη αχανής βιβλιογραφία συνεχίζει να αυξάνεται και η πλήρης κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού απαιτεί κοπιαστική μελέτη των διαφορετικών του όψεων.
Μία από αυτές τις όψεις είναι η εκπαίδευση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με κάθε είδους πολιτισμική ανάπτυξη. Αναμφίβολα, είναι γνωστό πως η εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη ενός δυναμικού πολιτιστικού συνεχούς, που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον, επεκτάθηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τις κτήσεις της και είναι γνωστό σήμερα με το γενικό όρο «δυτικός πολιτισμός».
 
Ωστόσο, οποιαδήποτε μελέτη των επιδράσεων της αρχαίας ελληνικής εκπαίδευσης στο σύγχρονο κόσμο απαιτεί γνώση του ίδιου του αντικείμενου της εκπαίδευσης, έτσι όπως αναπτύχθηκε στις διαφορετικές πόλεις-κράτη της ελληνικής επικράτειας. Στο συγκεκριμένο άρθρο, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε -έστω και συνοπτικά εξαιτίας του περιορισμένου χώρου- να δούμε πώς γινόταν η εκπαίδευση καταρχήν στη Σπάρτη και την Κρήτη και κατόπιν στην Αθήνα, καθώς το παράδειγμα των Αθηνών μιμήθηκε σχεδόν όλη η υπόλοιπη Ελλάδα.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Βία και εκφοβισμός στο σχολείο


Στα πλαίσα της πανελλήνιας ημέρας για τη βία στο σχολείο, πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις πρόκειται να γίνουν σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και σίγουρα χρειάζεται την κινητοποίηση όλων μας.

Ανθρώπινα Δικαιώματα

 Ενας τρόπος προσέγγισης του θέματος είναι μέσω της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της εισαγωγής της στο σημείο όπου αναγράφονται οι αιτίες της δημιουργίας της:

"... η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου."

Ενα δεύτερο χρήσιμο απόσπασμα είναι τα ακόλουθα λόγια της Ελεανορ Ρούσβελτ με τίτλο :

Από πού Αρχίζουν, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

«Από μικρά μέρη, στο εσωτερικό της χώρας– τόσο κοντά και τόσο μικρά που δενφαίνονται σε κανένα χάρτη του κόσμου. Ωστόσο, είναι ο κόσµος του κάθε ατόµου· η γειτονιά που µένει· το σχολείο ή η σχολή που πηγαίνει, το εργοστάσιο, η φάρµα ή το γραφείο στο οποίο εργάζεται. Αυτά είναι τα μέρη όπου κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί αναζητά ισότητα απέναντι στο νόμο, ίσες ευκαιρίες και ίση αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις. Αν αυτά τα δικαιώματα έχουν μικρή σημασία εκεί, τότε έχουν μικρή σημασία και οπουδήποτε αλλού. Χωρίς μια συντονισμένη δράση των πολιτών για να υποστηρίξει τα δικαιώματα στο εσωτερικό, είναι μάταιο να προσπαθούμε για την πρόοδό τους στον ευρύτερο κόσμο"

-Ελέανορ Ρούσβελτ, σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ, Πρόεδρος της Επιτροπής.του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συνέταξε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1948.

Ενα ιδιαίτερα βοηθητικό εργαλείο είναι το παρακάτω βίντεο που παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύντομη Ιστορία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων





Ενωμένοι

Πώς όμωςθα μπορούσε κάποιος να αντιμετωπίσει την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό γενικότερα; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Μια πολύ ωραία προσέγγιση, στην οποία οι μαθητές ανταποκρίνονται πολύ θετικά και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική αφορμή για πολύ παραγωγικές και ουσιαστικές συζητήσεις ακολουθείται στο παρακάτω πολυβραβευμένο μουσικό βίντεο με τίτλο " Ενωμένοι" στο οποίο παρουσιάζεται μια πράξη εκβοβισμού παιδιού και η αντιμετώπισή της.




Ηθικές Αξίες - Χρυσοί κανόνες


Τέλος πέρα από την προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα του εκφοβισμού και της βίας υπάρχει και η προσέγγιση των αξιών - της ορθής συμπεριφοράς με βάση την κοινή λογική. Υπάρχουν οι χρυσοί κανόνες που υιοθέτησαν σε διάφορες περιόδους της ιστορίας οι μεγάλοι πολιτισμοί.

"Προσπάθησε να μην κάνεις στους άλλους ό,τι δε θα σου άρεσε να σου κάνουν εκείνοι."



Αλλά και το αντίστροφό του.

"Προσπάθησε να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται εκείνοι."


Ελπίζω πως τα παραπάνω μπορούν να φανούν χρήσιμα στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών για το θέμα του εκβοβισμού και της βίας στις ανθρώπινες σχέσεις.   

Η δύναμη της ανάγνωσης

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ

Μια οπτική παρουσίαση της δύναμης ενός καλού βιβλίου να σε μεταφέρει σε άλλους κόσμους, να ζωντανεύει τη φαντασία σου και μέσω αυτής να δημιουργείς καινούργιους κόσμους τόσο αληθινούς ώστε να μπορείς να αποκομίσεις συναρπαστικές συγκινήσεις από αυτούς. Πως κάθε βιβλίο και κάθε αναγνώστης δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό στοιχείων προσφέροντας έτσι μια μοναδική διανοητική (και όχι μόνο) απόλαυση.

Αν και το βίντεο αποτελεί διαφήμιση ενός καναλιού που εμφανίζεται στο τέλος του, νομίζω πως έχει ξεφύγει από από τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας του και λειτουργεί αυτόνομα.  

Δημιουργός : matthias zentner
SHOWTIME - POEM from Matthias Zentner on Vimeo.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο δικτυωμένος μαθητής

Μια γρήγορη παρουσίαση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας που θα έπρεπε να έχει ο μαθητής και ο καθηγητής του 21ου αιώνα.  Μια παρουσίαση για το πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία μαθητές, καθηγητές και σχολεία την εποχή μας.

Επιλέξτε Ελληνικούς ή Αγγλικούς υπότιτλους.


Τα σχολεία σκοτώνουν τη δημιουργικότητα

Μια εξαιρετική και διασκεδαστική ομιλία του Σερ Κεν Ρόμπινσον που αξίζει να τη δει κάθε εκπαιδευτικός και μαθητής. Υποστηρίζει ότι τα σχολεία  αντί να σκοτώνουν τη δημιουργικότητα θα έπρεπε να την ευνοούν και να την αναπτύσσουν.

Επιλέξτε Ελληνικούς ή αγγλικούς υπότιτλους.

Η Ιστορία των πραγμάτων.

Από την εξόρυξη έως την πώληση, τη χρήση και την απόρριψη, όλα τα πράγματα που χρησιμοποιούμε στη ζωή μας επηρεάζουν τις ζωές μας μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό και όμως αυτό είναι κρυμμένο και δεν μπορούμε να το δούμε. Η Ιστορία των πραγμάτων είναι ένα εικοσάλεπτο βίντεο, γεμάτο στοιχεία που δείχνει την αρνητική επίδραση που έχουν οι παραγωγικές και καταναλωτικέ μας συνήθειες. Η Ιστορία των πραγμάτων αποκαλύπτει τις σχέσεις ανάμεσα σε έναν τεράστιο αριθμό περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων και μας καλεί να δημιουργήσουμε έναν πιο  βιώσιμο και δίκαιο κόσμο.

Θα διδαχθείτε κάτι, θα γελάσετε και ίσως αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα στη ζωή σας.

Επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους.


Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Κινηματογράφος - Η Νέα Επανάσταση

Ντοκιμαντέρ απο την σειρά του BBC: Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (1900-1999)

 
Ο νέος αιώνας έφερε τον κινηματογράφο, που παρείχε μια μεγάλη ευκαιρία διαφυγής απο τις νέες πιέσεις και το ρυθμό της ζωής. Οι ταινίες αντανακλούσαν, αλλά και επηρέαζαν τον τρόπο που οι άνθρωποι ντύνονταν, σκέφτονταν και μιλούσαν, μεταφέροντας εικόνες της δυτικής κουλτούρας σε ολόκληρο των κόσμο. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναγνώρισαν τη δύναμη του κινηματογράφου κι ετσι γρήγορα τροφοδότησαν και ανέπτυξαν τις εθνικές τους κινηματογραφικές βιομηχανίες σε μια προσπάθεια να προλάβουν την επέλαση αμερικανικών απόψεων και αξιών αλλά και για να εκμεταλλευθούν περαιτέρω το μέσο για λόγους προπαγάνδας.


Κινηματογράφος - Η Νέα Επανάσταση
 Παραγωγής: BBC
 Διάρκεια: 52:42 min
 Υπότιτλοι: Ελληνικοί Ενσωματωμένοι
 Γλώσσα: Ελληνικά